Go to top
Guides
Denne guide er skrevet af:
Hounisen®, Generelle guides
Tilbage til oversigt

Tips til sikker opvarmning af laboratorieglas

Opvarmning af glasvarer i laboratoriet kræver omhyggelighed i hele processen, også selvom produkterne ofte er designet specifikt til brug i et krævende arbejdsmiljø. Få råd til, hvordan du griber opvarmning bedst an her.

Når det gælder opvarmning af laboratorieglas er det vigtigt at være opmærksom på, at glasvarer til laboratoriebrug ikke har samme specifikationer og egenskaber. For eksempel har glasvarer fremstillet i borosilikatglas 3.3 en langt lavere udvidelseskoefficient end andre konventielle glastyper, såsom soda-lime. Selvom soda-lime har en række anvendelige egenskaber til flere standard applikationer, bør du nøje overveje den kemiske egnethed af selve glasset, inden det udsættes for varme. 

Det er også væsenligt at bemærke, at ikke alt laboratorieglas er fremstillet efter de samme kvalitetsstandarder. Selv indenfor kategorien 'borosilikatglas' har kvaliteten af ​​de anvendte råmaterialer og andre nøglefaktorer (konsistensen af ​​glastykkelsen) stor betydning for glassets varmebestandighed.

Endelig har den måde, laboratorieglas opvarmes på, stor indflydelse på sikkerheden, uanset hvilket glasprodukt, du anvender. Herunder finder du de bedste tips til sikker opvarmning af glasvarer i laboratoriet.

Kilde: dwk.com

Få tips sikker opvarmning af glasvarer
​1. Vær opmærksom på ekspansion og kontraktion ved temperaturændringer

Sikker opvarmning og afkøling af glasset bør altid foretå på en langsom og ensartet måde. Udvis ekstra forsigtighed, når temperaturen overstiger 150° C. Det er vigtigt at tage nødvendig udstyr, betingelser og tiden for gradvise temperaturstigninger og -fald i betragtning. Det gælder også, selvom borosilikatglas 3.3 har en lav ekspansionskoefficient (3,3 x 10-6 K - 1 ) og dermed lav ekspansion eller sammentrækning, når det opvarmes eller afkøles.

​2. Minimér risikoen for termisk chok

Termisk stød fra pludselig opvarmning eller afkøling kan få glasset til at knække eller revne, hvorfor enhver pludselig ændring bør undgås. Opvarm glas forsigtigt og gradvist, også i begyndelsen af ​​din proces, og lad varmt glas afkøle gradvist væk fra koldt træk.

3. Undgå hotspots ved at fordele varmen jævnt

Koncentreret eller direkte varme på den ene del af glasset kan forårsage hotspots og bør undgås, da forskellige opvarmningshastigheder kan resultere i stress, der svækker glasset og forårsager brud. Hvis du bruger en bunsenbrænder, vil brugen af ​​en blød flamme og bruge en trådgaze med et keramisk center til at sprede flammen hjælpe med at fordele den påførte varme.

Brug af en kogeplade er også med til at sikre en effektiv varmefordeling, selvom det er vigtigt at sikre, at toppladen er større end bunden af ​​beholderen, der skal opvarmes. Dette vil muliggøre en jævn fordeling af varme gennem bunden af ​​glasvarer, hvilket reducerer muligheden for, at glasset går i stykker på grund af hotspots. Varm altid glasset op til omgivelsestemperatur, før det placeres på kogepladen, da kolde beholdere kan blive udsat for termisk stød.

4. Brug mikroovn med forsigtighed

Ikke alt laboratorieglas kan bruges sikkert i mikrobølgeovnen. Glasvarer i soda-lime kan eksempelvis ikke modstå pludselige temperaturændringer.

Borosilikatglas 3.3 er på den anden side mikrobølgesikkert, men som med enhver mikrobølgeovn er det vigtigt at sikre, at det indeholder mikrobølgeabsorberende materiale, før det sættes i ovnen.

Det er også vigtigt at tjekke for eventuelle dele eller tilbehør, der er fastgjort til glasset, og sikre, at det materiale, de er lavet af, sikkert kan mikrobølgebehandles. Nogle produkter bruger plastikskruelåg og -stik, og disse bør være fremstillet af polypropylen eller PTFE for at være mikrobølgesikre.

​5. Autoklavér med omtanke

​Du bør autoklavere med omtanke for at forhindre skader ved fremtidig opvarmning. De fleste glasvarer kan autoklaveres sikkert. Der er dog et par ting at huske på for at undgå at beskadige glasvarer på en måde, der vil påvirke fremtidig opvarmning.

For det første skal du altid løsne eventuelle skruelåg, før du starter processen. Autoklavering af glasvarer med tætskruet låg kan resultere i trykforskelle, som kan beskadige beholderen og resultere i skader enten der og da eller ved opvarmning af glas i fremtiden. Alternativt giver brug af en enkelt port-tilslutningshætte med et sterilt udluftningsfilter eller et sterilt udluftningsmembranskruelåg en automatisk steril gasudveksling, hvilket muliggør sikker trykudligning under autoklavecyklussen, samtidig med at flaskeindholdets sterilitet sikres. For det andet skal du undgå at overbelaste autoklaven. Dette vil sikre, at der er tilstrækkelig plads mellem emnerne til at cirkulere højtryksdampen og reducere risikoen for skader, der senere kan gøre glasset uegnet til opvarmning.

GO SAFE - TRUST IN DWK
Hold øje med de 4 sikkerhedsikoner fra DWK, der hjælper dig med at finde den sikkerhedstype, du har brug for:
DURAN® Built Stronger

Større robusthed og holdbarhed.

Se produkter her

DURAN® Safer Handling

Reducér risikoen for spild eller lækage.

Se produkter her

DURAN® Spill Protection

Lettere håndtering og brug under arbejde.

Se produkter her

DURAN® UV Protection

Beskyt indholdet mod UV-lys.

Bestil produkter her

Få vejledning

Vi kører gerne ud til dig

+45 86 21 08 00

salg@hounisen.com

Relaterede artikler
Guides
Sådan autoklaverer du glasvarer
Følg denne guide for råd og vejledning til at sterilisere autoklaverbare glasflasker sikkert og effektivt.
Læs mere
Guides
Tips til sikker opvarmning af laboratorieglas
Opvarmning af glasvarer i laboratoriet kræver omhyggelighed i hele processen, også selvom produkterne ofte er designet specifikt til brug i et krævende arbejdsmiljø. Få r...
Læs mere
Guides
Sådan rengør du dine laboratorieglas
Glasvarer udsættes for en række faktorer på daglig basis i laboratoriet. For at sikre, at glasudstyret kan genbruges forsvarligt igen, stiller det krav til en korrekt ren...
Læs mere
Tilbage til oversigt

Dansk support (kl. 08-16)

Dag-til-dag levering

Hurtig genbestilling

Faguddannet personale