Go to top

Sterile og sikre blodlancetter

Foretag enkle og sikre blodprøver med sterile blodlancetter fra Hounisen. Blodlancetterne fås i flere størrelser og materialer til forskellige formål, bl.a. blodglukose lancetter og lancetter til nyfødte. Vælg mellem almindelige eller sikkerhedslancetter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan bruges blodlancetter?

Lancetter bruges primært til at udføre en fingerstik blodprøve. For at bruge en lancet korrekt skal vælge den ønskede lancetdybde på lancetenheden, afhængigt af patientens hudtykkelse og prøvetype.

Læs mere

Sørg for rene og tørre hænder. Hold lancetenheden tæt på fingeren og tryk den mod fingerspidsens side. Er det en lancet med udløser, skal denne aktiveres for at frigive lancetten og foretage et hurtigt stik i huden. Er det en lancet uden udløser prikkes den hurtigt i bund og ud igen, straks efter udpakning af den sterile pakning. Lancetten er designet så der er et naturligt stop i den rigtige dybde. Det er vigtigt at undgå at vippe eller dreje lancetenheden under stikket for at undgå unødig smerte eller skade.

Efter stikket skal du tørre den første dråbe blod væk med en steril vatpind og derefter placere teststrimmel eller blodprøverør ved dråbens kant, så bloddråben suges ind på teststrimlen, eller i det lille rør.

Når du er færdig med at bruge lancetter, skal du sørge for at bortskaffe dem korrekt i en beholder til skarpe og spidse genstande eller en speciel affaldsbeholder til medicinsk affald. Det er vigtigt at følge lokale retningslinjer og procedurer for korrekt bortskaffelse af brugte lancetter for, at sikre sikkerheden og beskyttelsen af både sundhedspersonale og miljøet.

Hvornår skal blodlancetter udskiftes?

Lancetter er kun til engangsbrug og skal udskiftes efter hvert stik. Dette sikrer, at der altid anvendes sterile lancetter til hudpunktur, hvilket minimerer risikoen for krydskontaminering eller infektion. Det anbefales at have et tilstrækkeligt antal lancetter tilgængelige for at sikre, at der altid er en frisk og steril lancet klar til brug.

Hvordan vælger jeg den rigtige lancetdybde?

Valget af lancetdybde afhænger af patientens individuelle behov og hudtykkelse. Generelt er en større lancetdybde egnet til personer med tykkere hud, mens en mindre lancetdybde anbefales til personer med tyndere hud. Det er vigtigt at lancetdybden er korrekt for at undgå at punktere for dybt eller for overfladisk, hvilket kan påvirke resultaterne af blodprøven. Nogle lancetter er kun til en dybde, andre kan manuelt indstilles til forskellige stikdybder.

Hvad er forskellen mellem almindelige og sikre blodlancetter?

Den væsentligste forskel mellem almindelige lancetter og sikre lancetter er sikkerhedsfunktionen, hvor nålen er gemt væk, så den ikke udgør en risiko før og efter brug. Almindelige lancetter kræver manuel aktivering, hvor brugeren selv skal presse nålen gennem huden. Dette kan være lidt ubehageligt eller skræmmende for nogle patienter. Ved sikkerhedslancetterne skal man trykke på en knap på enheden for at frigive lancetten. Derudover har sikre lancetter en indbygget sikkerhedsfunktion, der automatisk trækker lancetten tilbage i enheden efter brug. Dette minimerer risikoen for utilsigtet stik og gør det mere sikkert og bekvemt for både patienter og sundhedspersonale.

Når du vælger mellem almindelige og sikre lancetter, skal du overveje patientens komfortniveau, evnen til at bruge enheden og retningslinjer for infektionskontrol på din arbejdsplads. Sikre lancetter kan være en god mulighed for at reducere risikoen for stikulykker, især i miljøer med høj risiko for blodoverførbare infektioner.

Blodsukker og glukosetests

Blodlancetter spiller en central rolle i monitorering af blodsukker og glukoseniveauer, især for personer med diabetes og risiko for hypoglykæmi. Glukosetests kræver præcise og pålidelige værktøjer for at opnå nøjagtige resultater, og her kommer kvalitetslancetter til deres ret. Ved hjælp af en blodlancet kan en lille bloddråbe opsamles, som derefter placeres på en teststrimmel. Disse teststrimler er specialdesignet til at reagere med glukose i blodet, hvilket muliggør hurtige og præcise aflæsninger af blodsukkerniveauet.

Tilmelding til nyhedsbrev

For mere faglig viden fra vores specialister, tilmeld vores nyhedsbrev hvor du er sikret:

  • Værdifuld viden
  • Nyheder og konkurrencer
  • Bedste tips fra eksperter

Tilmeld nyhedsbrev - laboratorie   |   Tilmeld nyhedsbrev - læge

Læs mindre

Dansk support (kl. 08-16)

Dag-til-dag levering

Hurtig genbestilling

Faguddannet personale