Fragt | |||
Total Moms |
|
||
Total inkl. moms |
Laboratorieflasker i borosilikatglas 3.3 er sikre at autoklavere, da materialet har en meget god modstandsdygtighed over for termisk chok. Der er en betydeligt højere risiko for brud ved autoklavering af glasflasker lavet af sodakalk eller flintglas, og selvom det er muligt at autoklavere flasker af denne glastype, har materialet ikke den samme sikkerhedsmargen.
Plastbelagte laboratorieflasker kan også autoklaveres, dog er belægningsmaterialet udsat for hydrolyse af damp under autoklaveprocessen, hvilket betyder, at de typisk er i stand til at modstå færre autoklavecyklusser end glasflasker uden belægning.
Når du betjener en autoklave, anbefales til at bære passende personlige værnemidler. Det omfatter typisk fuld øjen-/ansigtsbeskyttelse, lukkede sko og varmebestandige handsker til håndtering af devarme glasvarer.
Undgå at overstable autoklaven for at tillade damp at cirkulere for en effektiv steriliseringsproces. Det anbefales også, at flaskerne er blevet renset, før de placeres i en autoklave. Dette vil forhindre eventuelle forurenende stoffer i at bage fast på glasflaskernes vægge.
Store, tunge flasker, såsom 20 liters-flasker, bør indeholde en lille mængde destilleret vand for at generere damp, når de steriliseres i en autoklave.
Når du tømmer autoklaven skal du sørge for at holde ansigt og krop fri af døren og dampen. Det anbefales desuden at åbne døren og vente ti minutter for at lade glasvarerne køle af, hvis det er muligt. Lad altid autoklaverede materialer køle ned til stuetemperatur før transport.
Dampsterilisering anbefales ved +121 °C, +126 °C eller +134 °C, afhængigt af anvendelsen. Til vejledning angiver den britiske standard BS EN 285:1997 8.3.1:
"The holding time shall be not less than 15 min, 10 min and 3 min for sterilization temperatures of 121 °C, 126 °C and 134 °C respectively."
Den foreslåede autoklavetid for væsker afhænger af flere faktorer, herunder volumen og viskositet, og varierer fra 30 til 60 minutter.
Det er god praksis at bruge enten en biologisk eller kemisk indikator for at bekræfte, at autoklaven fungerer korrekt. Hvis en af indikatorerne svigter, skal autoklaven undersøges for at identificere og udbedre problemet. Herefter er det vigtigt at autoklavere udstyret igen for at sikre sterilitet.
Autoklavetape kan den bruges til at identificere autoklaverede fra ikke-autoklaverede genstande. Autoklavetape fungerer ved at skifte farve, når den kritiske temperatur er nået. I modsætning til andre metoder - såsom biologiske indikatorer - bekræfter autoklavetape dog ikke sterilisering.
Antallet af autoklavecyklusser, som et produkt kan udsættes for, afhænger af glastypen. Glasflasker af sodakalk og flasker med plastbelægning kan modstå færre autoklavecyklusser end borosilikat 3.3 laboratorieflasker uden belægning.
Borosilikatglas 3.3 har fremragende modstandsdygtighed over for termisk chok, men kan dog blive beskadiget og derfor uegnet til autoklavering over tid. Det skyldes, at borosilikatglassets styrke afhænger af overfladens tilstand, og hvis glasset ridses, selv submikroskopisk, reduceres dets styrke kraftigt.
DWK Life Sciences, der producerer Duran® borosilikatglasflasker, anbefaler udskiftning af glasvarer på en rutinemæssig basis. Hvert produkter bør inspiceres grundigt inden brug for tegn på ridser, afslag eller andre defekter. Er glasset beskadiget, skal det bortskaffes med det samme. Læs mere i guiden her.
Kilde: dwk.com
I en lukket beholder vil indholdet udvide sig og forårsage en stor trykforskel (over 4 bar). Ved autoklavering af glasflasker skal skruelåget derfor monteres løst (påsat med maksimalt én omgang).
Skruelåg, der ikke er skruet tilstrækkeligt af, kan skabe et vakuum i flasken under afkølingsfasen. Hvis flaskerne ikke er ordentligt udluftede, kan væsken indeni ikke koge under genafkølingsfasen, og de vil derfor forblive overophedet i længere tid.
I konventionelle autoklaver (uden trykkompensation) kan et skruelåg med membranudluftning være en mulighed. En to-vejs trykudligning finder sted gennem 0,2 mikron ePTFE-membranen, samtidig med at skruelåget forbliver tæt lukket for at reducere risikoen for kontaminering efter afsluttet autoklaveproces. Skruelåg med membranudluftning bør dog ikke bruges på flasker større end 3.500 ml.
Ved autoklavering af glasflasker bør du typisk ikke fylde glasbeholdere ud over 75 procent af den nominelle kapacitet, da det giver mulighed for væskeudvidelse og mulig skumdannelse, hvilket forhindrer overløb.
Flaskens påfyldningskapacitet afhænger dog også af væskens beskaffenhed. Glasflasker, der indeholder vand eller vandige buffere, kan fyldes til beholderens nominelle påfyldningslinje. Flasker, der bruges til at sterilisere agar-baserede medier, kun bør fyldes til 50 % af beholderens kapacitet.