Fragt | |||
Total Moms |
|
||
Total inkl. moms |
Kapillærblod er en blanding af væsker bestående af blodet fra arterioler, venoler og kapillærer samt vævsvæske. Ved opsamling af kapillærblod udtages kun små mængder blod.
Bemærk: Blodkoagulationsanalyser kan ikke udføres på grund af blodsammensætningen. Hvis patienten er i shock eller underafkølet, anbefales det ikke at tage kapillærblod.
I pædiatrien er kapillær blodprøvetagning den foretrukne metode. Kapillærblod tages også på hospitaler til blodgas- og blodsukkerbestemmelse samt hos patienter ved hjælp af POCT-enheder (Point of Care Tests).
Som vist på nedenstående figur er egnede stiksteder til kapillære blodprøver på siderne af fingerspidsen, øreflippen og hælen:
Bemærk:
Når man punkterer fingerspidsen, er det vigtigt ikke at prikke på midten af fingerspidsen, da blodgennemstrømningen er svagere, og det kan være meget smertefuldt for patienten. Ligeledes anbefales tommelfingeren ikke til kapillær blodopsamling.
Hos spædbørn bør punktering af fingerspidsen undgås, da det kan beskadige knoglen.
Efter punktering er det vigtigt, at den første bloddråbe kasseres, da denne i høj grad består af vævsvæske.
Det anbefales at benytte følgende til kapillær blodprøvetagning:
- Swabs
- Sterile vatpinde
- Sterile handsker
- Safety-Lancet eller SteriHeel®
- Blodprøverør (Microvette®, Minivette®, Multivette®)
- Plastre og forbindsstoffer
- Kanyleboks
Du kan enten opsamle kapillærblod ved hjælp af kapillærteknikken med end-to-end-kapillæren eller ved hjælp af opsamlingskanten. Den valgte teknik afhænger af patienten og de parametre, der skal analyseres.
Bemærk: Kapillærerne eller karrene skal holdes vandret eller let skråtstillet.
Det er vigtigt, at prøvebeholderen vendes om efter at være blevet fyldt med blod.
De vigtigste kapillærkar er placeret 0,35 til 1,6 mm under hudoverfladen. Med Safety-Lancet og Safety-Heel® fra SARSTEDT kan du let vælge den korrekte lancetstørrelse afhængigt af punkturstedet og den nødvendige mængde blod.
Bemærk:
Det kan være en god ide at opvarme punkteringsstedet på forhånd, fx ved at massere stedet, for at stimulere blodgennemstrømningen.
Efter desinficering af punkturstedet skal du sikre dig, at stedet er helt tørt, da prøven kan blive risikere at blive fortyndet, eller der kan opstå utilsigtet hæmolyse.
Sørg også for, at punkturstedet ikke får blå mærker under blodprøvetagningen, da blodet ellers bliver fortyndet med vævsvæske, og det fører til fejlagtige måleresultater.